A new way of drive

Het rijden met een elektrische auto opent een nieuwe wereld. Het rijdt niet alleen snel en comfortabel, het vraagt ook om een andere rijstijl en “tank”-gedrag. Deze informatiefolder helpt u om goed voorbereid elektrisch te gaan rijden.

Opladen in plaats van tanken

Een elektrische auto heeft een grote accu en geen brandstoftank. Opladen van de accu doet u als u de auto niet nodig heeft, omdat laden langer duurt dan tanken. De beste plek is thuis of bij de werkplek, omdat de auto daar gemiddeld het langste stilstaat en de stroomkosten zijn daar laag. Wanneer u bedenkt dat de auto gemiddeld 95% van de tijd stil staat, is er voldoende tijd om te laden. Onderweg laden kan bij snellaadstations. Daar laadt u wat u nodig heeft om tot uw eindbestemming te komen, om de wachttijd zo kort mogelijk te houden.

Met de app van bijvoorbeeld NewMotion vindt u eenvoudig beschikbare laadpunten in de buurt. Maakt u lange ritten, zet dan ook de app van FastNed op uw telefoon. Die helpt bij het vinden van snellaadpunten op uw route.

 

Opladen werkt eenvoudig

Om de elektrische auto op te laden bij een oplaadpunt heeft u een oplaadkabel en een oplaadpas of -sleutelhanger of -app nodig. Nadat u de auto geparkeerd heeft bij een laadpunt, kijkt u of het lampje op het laadpunt groen is.

U plugt de stekker van de oplaadkabel in de auto en in het laadpunt. Vervolgens houdt u de laadpas bij het oplaadpunt om u te identificeren (of leest met de telefoon de QR-code op het laadpunt). De stekkers van de laadkabel worden vergrendeld, het laden wordt gestart en het lampje op het laadpunt wordt blauw.

Soms komt u bij een laadpunt en is het lampje rood. In dat geval heeft het laadpunt een storing en kan het laadpunt niet worden gebruikt. Meld deze storing, zodat bij een volgend bezoek het laadpunt weer beschikbaar is.

Wanneer u weer wilt vertrekken, gebruikt u de laadpas (of oplaadapp) om het laden te stoppen en de stekkers van de laadkabel te ontgrendelen. Haal de stekkers los en stop de kabel in de auto.

Verbruikte stroom wordt automatisch gefactureerd aan de provider van de laadpas. Is de provider Travel Card dan wordt automatisch aan u gefactureerd.

Laadpas een “must have”!

Zonder laadpas kunt u niet laden en dus niet rijden.

Vraag voor levering van uw auto zelf een persoonlijke laadpas van NewMotion (www.newmotion.com) aan en activeer die via uw persoonlijke My.Newmotion account. Een reserve laadpas is nodig wanneer de laadpas van de leasemaatschappij defect of zoek is. Daarnaast heeft de NewMotion laadpas een betere buitenlanddekking. 

In het geval dat u geen laadpas heeft en wel moet laden, kunt u laden bij snelladers van FastNed met de app van FastNed. Hier kunt u namelijk uw bankrekeningnummer aan koppelen.

Heeft u een privélaadpunt dan kunt u dit laadpunt via de account van My.Newmotion op “Plug and Charge” zetten en kunt u het eigen laadpunt zonder laadpas gebruiken.